Monday 1 March 2010

Orange Bread

Malam nie aku ala-ala gedik sikit. Gedik nak makan roti.... So aku tanyalah Farah, dia leh buat ke? Ceh...chef kiter on jek walaupun member hari nie giler penat kat dapur. Masak pajeri terung.... buat tempeh... nie nak suruh buat roti ler pulak. Tapi dia tak kesah sangat sebab pakai bread maker kan.... muahahahahaha..... so nie ler hasilnya.... nanti aku upload gambar dia yek. Dah ambik dah...tapi malas nak transfer.....Bawah nie resipi asal. Cuma our version gantikan limau ngan lemon. Sedap...cuma ada rasa pahit2 sikit.... =)

 

Bahan-bahan ( 12biji )

  • 250gram tepung roti
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar marjerin/butter/shortening
  • 1 sudu kecil parutan kulit limau
  • 2 sudu besar gula
  • 125ml susu segar
  • 25ml jus limau
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar water roux
  • bahan-bahan water roux: (resepi asal oleh mamafami) 25 gram tepung gandum dan 125 ml air

Cara-cara

  1. Water Roux: Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan. Sejukkan sebelum guna. kalau nk buat water roux ni byk buat dlm nisbah tepung:air 1:5. Boleh bertahan 3 hari dalam peti ais
  2. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.


  3. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Ambil 45gm dah bentukkan roti hingga habis. Tutup dgn kain basah agar kekal lembab. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 20 – 25 minit.
  5. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
  6. Simpan roti dalam plastik/bekas kedap udara agar kekal lembut.


  7. Sedap dimakan panas2. Selamat mencuba.

No comments: