Monday 15 February 2010

Roti Nan

 

Bahan-bahan:
1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 sb gula
3. 1 sb yeast
4. 1 st garam
5. 2 sudu minyak makan
6. 3 1/4 air masak/suam

Cara: 
1. Rendam yeast dalam air suam tadi dan biarkan selama 15 minit
2. Masukkan semua bahan dan uli sehingga menjadi dough
3. Biarkan dough sehingga naik sekali ganda
4. Bahagikan dough kepada ketulan kecil dan canaikan senipis mungkin
5. Goreng tanpa/dengan minyak selama 4-5 minit


 
nan yang sedang digoreng di atas kuali non stick tanpa minyak

  
nan yang digoreng tanpa minyak

 
nan yang digoreng dengan minyak


2 comments:

maria said...

saya suka makan roti nan..macam senangn nak buat..nanti nak try lah...

mommysarah said...

Iallah senang...try lah...no harm... =D