Thursday 20 May 2010

Orange sponge cake


Nie adik I yang buat. I tak try lagi. Tapi memang best ler. I memang suka makan sponge cake dari cake biasa - sebab fluffy kan... Adunan nie memang dapat banyak. Rasanya sesuai untuk loyang cake yang ada lubang kat tengah-tengah tu ( i tak tau apa namanya...) Sebab kami takde loyang tu, so pakai loyang cake biasa. Jadi, sebab adunan nie banyak, dapatlah 2 buku cake. Satu ngap terus...hat yang satu lagi decorate ngan whipping cream. So...layan lah yek

Bahan-bahan A:
1. 11/2 cawan tepung gandum
2. 1/4 cawan gula castor
3. Secubit garam

Bahan-bahan B:
1. 6 putih telur
2. 1 tsp cream of tartar
3. 1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan C:
1. 6 kuning telur
2. 2/3 gula castor
3. 1/2 cawan jus oren (i pakai sunquick)
4. 1 tbsp kulit limau

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan C, pukul sampai kembang
2. Bila dah cukup kembang, masukkan bahan A. Kaup perlahan-lahan. *Jangan putar pakai mixer*
3. Di bekas yang lain, pukul telur putih sehingga separa kembang. Masukkan gula dan cream or tartar. Pukul sampai betul-betul kembang (stif)
4. Kaupkan telur putih ke dalam adunan tadi
5. Lengserkan bekas dengan butter/marjerin. Masukkan adunan 3/4 bekas
6. Bakar pada suhu 180C, 20-30minit

Nilah rupa sponge kek yang telah selamat dibedal dalam masa beberapa saat jek...oooppssss

No comments: