Sunday 24 January 2010

Ayam masak sambal

Bahan-bahan:
1. 20 helai cili kiring, direbus dan dimesin
2. 1 biji bawang dihiris
3. Halia sebesar ibu jari ditumbuk
4. 3 ulas bawang putih ditumbuk
5. 1 batang serai dititik
6. 8-10 keping ayam
7. 1 sudu besar serbuk kunyit
8. 1 biji tomato di potong 8
9. 3 sudu besar gula merah atau gula pasir biasa
10. Garam secukup rasa
11. 1/2 cawan air
12. 5 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
1. Cuci ayam, toskan hingga kering dan taburkan kunyit
2. Goreng ayam selama 5-10 minit
3. Keluarkan ayam tersebut dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Tumis hingga garing dan naik bau.Masukkan tomato telah dipotong.
4. Masukkan lada kisar tadi dan tumis hingga garing.
5. Masukkan air dan ayam. Masukkan garam & gula. Masak selama 20-40 minit atau sehingga masak.

ps: tomato boleh juga diganti dengan air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari tangan direndam dengan 1/2 cawan air)


No comments: