Wednesday 16 December 2009

Sup ikan black paper

Bahan-bahan:

1. 1/2 biji bawang besar dipotong dadu*
2. 1/2 inci halia ditumbuk/dicincang halus*
3. 5 ulas bawang putih - tak perlu dibuang kulit dan dibasuh
4. 1 sudu besar rempah sup**
5. 1 sudu besar course ground black paper (pakai yang serbuk pun boleh)**
6. Ikan
7. Sayur (carrot, celery & daun bawang) - terpulang nak bubuh apa...
8. Air 5 cawan
9. Garam secukup rasa
10. 3 sudu besar bawang goreng

Cara-cara:

1. Tumis bahan * hingga naik wangi
2. Bila dah garing dan naik wangi, masukkan bahan **
3. Tumis hingga garing juga
4. Masukkan air dan bawang putih serta sayur
5. Masukkan ikan
6. Masukkan garam secukup rasa
7. Renehkan dengan api yang perlahan (20-30minit)
8. Bila dah mendidih, masukkan bawang goreng untuk memekatkan kuah
9. Siap untuk dihidangkan

ps: bawang putih yang direneh boleh dimakan begitu saja sebab rasany sudah manis. Sesuai dimakan untuk membuang angin-angin dalam badan...

No comments: