Sunday 6 December 2009

Sambal belacan (tanpe belacan)



Teringat dulu pernah janji ngan syasya aku nak bagi resepi nak buat sambal belacan
TAPI tak taruk belacan
Dah lama dah dia mintak - masa bulan pose ari tu
Tapi aku yang sengal - boleh luper...
Sorry lah sya yek...
So, ini aku bagi resepi dia

Bahan:
1. Bawang merah 3 biji atau bawang besar 1/2 biji potong dadu
2. Bawang putih sebiji potong 2
3. Cili padi/cili kering ikut suka dengan tahap kepedasan masing-masing
4. Ikan bilis 3 sudu besar atau nak rasa lagi sedap lebihkan lagi ikan bilis
5. Limau nipis dipotong dua

Cara membuatnya:
1. Gorengkan kesemua bahan-bahan di atas dengan menggunakan sedikit minyak sehingga menjadi layu
2. Bila dah cukup layu, tutup api, angkat dan biarkan dia sejuk
3. Biler dah sejuk, tumbuk menggunakan lesung atau kalau dah malas tahap gaban,pakai blender pun boleh...
4. Biler dah hancur (ikut tahap kehancuran korang ler...) perahkan limau nipis dan gaul hingga rata
5. Okay...siap untuk diNGAP

sambal belacan nie sangat ler sesuai untuk insan-insan yang tak tahan makan BELACAN macam saya nie... :P

No comments: