Monday 17 May 2010

Roti Putih

Hummm...dah lama tak update blog masak nie
Sejak dah bertambah ahli keluarga nie
Rasa cam liat sikit nak menulis-nulis nie
Malas ada...tak cukup masa pun ya...
Tapi hari nie macam rajin sikit
Baru kejap tadi I campak kan segala barang dalam bread maker
Berangan buat roti putih untuk sarapan esok
Puncanya terlupa nak beli roti semalam
Takpelah...kalau tak...breadmaker tu jadi tukun jelah...
Jom kiter layan resepi dia...


Roti Putih
Bahan-bahan
1. 225mL air suam (i ganti susu segar suam)
2. 25g butter (lembutkan)
3. 11/2tbsp gula pasir
4. 11/4tsp yeast
5. 450g tepung roti (I guna tepung gandum biasa ja...)
6. 11/2tsp garam

Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan tadi ke dalam breadmaker
2. Select DOUGH mode
3. Kalau nak bakar sekali boleh set LOAF
4. Kalau nak bakar guna oven, bakar pada suhu 180C selama 30-40 minit

ps: kalau nak bagi roti naik cantik.... bila dah siap uli dalam bread maker, keluarkan, masukkan siap2 dalam bekas bakar, tutup ngan kain, biarkan dalam 1jam. Nak lagi senang, kalau nak buat untuk breakfast, buat doh roti malam tu sebelum tido. Esok sure naik. Nie cakap melalui pngalaman ler. Roti I tadi naik cantik dalam breadmaker. Pastu, biler transfer, sebab nak cepat, proofing 15 minit jek..roti tak kembang sangat macam mula2 keluar dari breadmaker tu. huhuhuhuhuhu....

 Tengok tengah-tengah roti nie cam mampatkan....tu sebab tak proofing lama....udara tak ada...
Rasa memang sedap, cuma kantoi kat texture jelah....=P

No comments: