Saturday 30 January 2010

Roti puri - versi separa jadi

Nielah sarapan kami hari nie. Alahai....sedikit kecewa pasal puriku tak berapa nak jadik. Huahuahua...tulah, pasal guna majerin jek dan tak campur ngan minyak sapi. Takut mata nie hah tak boleh bukak. Jadi I masih lagi dalam fasa try and error. Dia punya rasa oklah - tak sangat rasa puri. Sedikit kering, tapi bolehlah untuk dimakan. Not so bad. Yang I punyer versi nie kering sikit. (yeke sikit?) So, resepi di bawah nie resepi awal. I yang tak ikut. Nanti I try lagi, kalau jadi, I bagi tau. Lagi satu - untuk buat doh 4 cawan tepung nie, guna 2/3 cawan air bagi saper-saper yang tak boleh nak agak (macam I dulu-dulu ler....). Selamat mencuba

Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

No comments: